Σάββατο 19 Απριλίου 2008

Αρβανίτες και 1821 (συνέχεια 7)

ΓΕΝΙΚΑ

Ας πούμε και μερικά γενικά για το θέμα μας. Παραθέτοντας δύο ακόμα απόψεις.
Ο επιτετραμμένος στο Λονδίνο Γεννάδιος, με καταγωγή από τα Δολιανά της Ηπείρου (1):
«Επί των πολέμων του Αλή πασά οι Σουλιώται παρέσχον τους κορυφαίους των αγωνιστών Βότσαρην,Τσαβέλαν,Δράκον,ως οι εξελληνισθέντες Αρβανίτες της Ύδρας και των Σπετσών παρέσχον τον Μιαούλην,Τσαμαδόν και τον Τομπάζην

Από τη «Σαββατιανή Επιθεώρηση»,αγγλική εφημερίδα στην οποία απαντά έτσι ο “Άγγελος των Βυζαντινών Λαών”.
«Ενταύθα παρέχονται ενστάσεις δυσχερείς περί ων ο ΑΓΓΕΛΟΣ αμυδρώς αποφαίνεται, λέγων ότι ο Βότσαρης, ο Μιαούλης και άλλοι Αλβανοί ήρωες ήσαν πάντες Γραικοί, και ότι οι άδηλοι του Όμηρου Σελλοί, επέζησαν μέχρι των ημερών μας υπό την μορφή των Σουλιωτών

Ο σύλλογος «Αλβανοί Αδελφοί» ιδρύθηκε στις 4 Ιουνίου 1883 στην Αθήνα από τον Αναστάσιο Κουλουριώτη(2). Η ίδρυση του συλλόγου έγινε μετά την ομιλία του Κουλουριώτη στον φιλολογικό σύλλογο Παρνασσό. Πρόεδρος ανέλαβε ο Δημήτριος Ν. Μπότσαρης, υποστράτηγος και ξάδελφος του Μάρκου Μπότσαρη, αντιπρόεδρος ο Ιωάννης Λέκας, γιος του αγωνιστή του ’21 Δημήτρη Λέκα και αντισυνταγματάρχης του μηχανικού. Τα μέλη ήταν : Ν.Μπότσαρης- Σουλιώτης υποστράτηγος, Δημήτρης Λέκας από την Αθήνα, Ιωάννης Λ. Γούσιος-υποστράτηγος από το Σούλι, Γ.Π.Γιόλδασης-τμηματάρχης υπ.Οικονομικών από το Σούλι, Αναστ. Μ. Τσαμαδός-πλωτάρχης από την Ύδρα, Ν.Π.Παρίσης-γιατρός από την Ύδρα, Θ.Β. Θεοχάρης-βουλευτής από τις Σπέτσες, Γ.Παπαβασιλείου-γιατρός από το Μαρκόπουλο Αττικής, Λαζ.Α.Κριεζής-υπασπιστής του Βασιλιά και πλωτάρχης από την Ύδρα,Αντώνιος Ζυγομαλάς-βουλευτής Αττικής, Ν.Μ Τσαμαδός-ταγματάρχης από την Ύδρα, Πετράκης Ανάργυρος-πρώην υπουργός Αθηναίος, Δημ. Δούνος-έμπορος από την Άνδρο, Γ.Μαλέας-βουλευτής από τα Βίλλια, Αναστ. Κουλουριώτης, Αθανάσιος Οικονόμου-δικηγόρος από το Άργος,Κωνστ. Βαμβάς-δικηγόρος από τις Σπέτσες, Δημ.Κανάκης-γιατρός από την Ελευσίνα, Δ.Π.Μέξης-γιατρός από το Αργυρόκαστρο,Σπυρ. Ηλιάδης και Ανδρέας Βασιλείου-από το Κρανίδι.
Στόχος του συλλόγου ήταν η καλλιέργεια της αρβανίτικης γλώσσας αλλά κυρίως ,ακολουθώντας το ρεύμα της εποχής, η προσπάθεια σύσφιξης των σχέσεων των Ελλήνων και των Αλβανών με όχημα τους Αρβανίτες οι οποίοι πίστευαν,όπως και όλοι οι Έλληνες της εποχής, ότι οι Αλβανοί πρέπει να συμπεριληφθούν στα όρια τους Ελληνικού Βασιλείου.


Παρέθεσα αυτές τις απόψεις του πρόπερασμένου αιώνα για να τονίσω την αλήθεια που βγαίνει μέσα από την παράδοση, όσον αφόρα το ποιοι και ποιοι ήταν Αρβανίτες . Όπως και από αυτό το αρβανίτικο τραγούδι:
Κιο γκλιούχα Αρμπeρίστe       Αυτή η γλώσσα η Αρβανίτικη
ίστe γκλιούχ τρμeρίστε είναι  γλώσσα παλικαρίσια
Ε φλιτ ναυάρχοϊ Μιαούλη      Τη μιλούσε ο Ναύαρχος Μιαούλης,
Μπότσαρη εδε γκιθ Σούλι       ο Μπότσαρης κι όλο το Σούλι.


Και μιας και αρχίσαμε τα τραγούδια ορίστε κα ένα αρβανίτικο τραγούδι που συνέλεξε ο Κ.Χ. Βαμβάς και δημοσίευσε στο ιστορικοφιλολογικό περιοδικό Παρνασσός(3), τονίζοντας τις ομοιότητες μεταξύ των δύο γλωσσών (4) :
Ατιε τσε γιε κουμπίσουρε      Εκει που είσαι ακουμπισμένη
Σι σενγκε ε ζογραφισουρε    Σαν εικόν ζωγραφισμένη
Ρούσου ποστε τε τε φλας     Κατέβα κάτω να σου λαλήσω
Μος νομις σι ντι τε γκας       Και μη νομίσης πως θα σ’αγγισω.


Ο Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός ήταν ένας σημαντικότατος και σοβαρότατος θεσμός του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα και μέλη του ήταν σχεδόν όλοι οι διανοούμενοι της εποχής. Πολλά από τα άρθρα και τις ομιλίες του «Παρνασσού» αφορούσαν στους Αρβανίτες και πολλά από τα μέλη εκπροσωπούσαν την φιλαλβανική στάση της εποχής, ουσιαστικά δηλαδή την προσπάθεια να πεισθούν οι Αλβανοί ότι ως απόγονοι Πελασγών έπρεπε να ενωθούν με τους προαιώνιους αδελφούς τους Έλληνες… Αυτοί οι “Αλβανολόγοι” όπως τους αποκαλούσαν, πολλές φορές Αρβανίτες οι ίδιοι, έδιναν ως παράδειγμα τους ομόγλωσσους των Αλβανών στην Ελλάδα, τους Αρβανίτες, που διατηρούσαν τη γλώσσα τους ακόμα, και να μη φοβούνται να χάσουν την δική τους οι Αλβανοί σε περίπτωση Ελληνοαλβανικού Βασιλείου. Τόνιζαν επίσης την προσφορά των Αρβανιτών στην Επανάσταση ξεδιαλύνοντας, για μας σήμερα, ποιοι από τους σημαντικούς αγωνιστές ήταν Αρβανίτες. Για τον σκοπό των Ελλήνων μας πληροφορεί σωστά ο Σπ.Αραβαντινός (5):
«Οι δε Έλληνες ετέρωθεν- η ελευθερωθείσα δηλαδή μερίς αυτών- ήκιστα ειργάσθησαν εν Αλβανία εν τω πρέποντι πνεύματι, ήτοι δίδοντες εις τους Αλβανούς να εννοήσωσιν, ότι ο Ελληνισμός ούχι την προσάρτησιν της χώρας και την απορρόφησιν της εθνότητος αυτών επιδιώκει αλλά την ανίδρυσιν Αλβανίας ελευθέρας και την εν ομοσπονδία συμβίωσιν μετ’αυτης……..»

Ο Χ.Βάμβας (6):
«Ευγνωμοσύνης καθήκον,πολιτισμού υποχρέωσις ήτο, οι νεώτεροι Έλληνες ελευθερωθέντες του τυρρανικού ζυγού και ανεξάρτητον Έθνος αποτελέσαντες να στρέψωσιν το βλέμμα των περί τα εαυτούς ομογενή φύλα και τον εκπολιτισμόν τούτων, αν όχι την απελευθέρωσιν, μιαν των κυρίων ενασχολιών των να έχωσιν. Εκείνο δε πέριξ του οποίου πάσα μέριμνα Κυβερνητική και ιδιωτική έπρεπε να περιστραφή είναι η Αλβανία, ο ιπποτικός εκείνος τόπος όστις δια των ανδρείων τέκνων του, τα μάλα συνετέλεσεν εις την απελευθέρωσιν του τμήματος τούτου της Ελλάδος, και του οποίου και σήμερον ακόμη το αίμα σκιρτά εις την θέαν της κυανόχρου μετά του χρυσού σταυρού επί των επάλξεων της Κέρκυρας κυματιζούσης σημαίας, υπό την οποίαν ενδόξως ηγωνίσθησαν οι αδελφοί των Βότζαρης, ο Τζαβέλας, ο Μιαούλης, ο Κολανδρούτσος και η Μπουμπουλίνα.»

Δεν είχαν άλλη άποψη τα παιδιά των αγωνιστών και έχουν κάποιοι ανιστόρητοι σήμερα;;
Ξέχασαν… το Γέρο και τον Γιο της Καλόγριας ή ήταν λίγοι γι’αυτούς μπροστά στον …Κολανδρούτσο(Σπετσιώτης);;(!)

Και να τι γράφει ένας Αρβανίτης του 19ου αιώνα, μέλος του συλλόγου «Αρβανίτες Αδελφοί(Βλάμηδες)»,χρήσιμο και για την ιδιαίτερη καταγωγή ορισμένων…
Λεοντίου Κ. Λεοντίου (7):
«Ευθύς μετά την αποκατάστασην αυτής(Ελλάδος) εις κράτος ου μόνον ο λαός, αλλά και οι λόγω γένους, πολεμικής αρετής, επιστημονικής μορφώσεως και πλούτου επιφανέστατοι αυτής άνδρες προεθυμήθησαν να συνδέωσι τας οικογένειάς των μετά των ενδοξότερων Αλβανών. Και ιδού, οι Μποτσαραίοι συνδεόμενοι δι’επιγαμιών μετά των Δεληγιανναίων, Κοντογιανναίουν, Σισίνηδων κτλ, οι Τζαβελαίοι μετά των Κολοκοτρωναίων, Ράλληδων, οι Μιαούληδες μετά των Πετράκη, Βλαχόπουλου, Κούμπαρη, οι Τομπάζηδες μετά των Μαυροκορδάτου, Μπαλτατζή, Κολιάτσου, οι Κουντουριώται μετά των Κανακάρη ,Κοντόσταυλου, Καλλέργη, Νεγρεπόντε και ούτω καθεξής.»
(Δεν ήξεραν εκείνη την εποχή τα παιδιά των αγωνιστών και ξέρουν οι ιντερνετικοί φορουμίτες σήμερα… )


Η αρβανίτικη παράδοση είναι αρκετή για να μας καθορίσει ποιοι και ποιοι ήταν Αρβανίτες και ποιοι όχι. Ας μη προσπαθούν μερικοί να παραποιήσουν την αλήθεια με το “ashte dua” (έτσι θέλω) για διάφορους λόγους ο καθένας. Ας πούμε, ένας Αρβανίτης προσπαθεί να μας πείσει ότι όλοι οι αγωνιστές του ’21 ήταν Αρβανίτες…για ποιο λόγο; Δεν είναι ανάγκη να διεκδικούν έτσι την αναγνώριση τους σαν «Συνέλληνες»…οι πρόγονοί τους έκαναν ότι έπρεπε για να δικαιούνται να λέγονται Έλληνες αφού από την πρώτη στιγμή που πάτησαν το πόδι τους εδώ κάτω αγωνίστηκαν στο πλευρό των Ελλήνων. Ο Καργάκος τοποθετείται κατάλληλα: "Το να θέλει να αποδείξει κάποιος ότι οι Αρβανίτες δεν είχαν και αλβανική καταγωγή είναι τόσο ανόητο, όσο και το να προσπαθήσει κάποιος να αποδείξει πως δεν είναι Έλληνες". Τώρα όταν κάποιοι προσπαθούν να αναγάγουν την καταγωγή των Αρβανιτών σε πελασγοϊστορίες, είναι οι ίδιοι που θεωρούν όλους τους αγωνιστές του 21 Αρβανίτες, είναι ανάξιοι σχολιασμού.
Αυτός ο ίδιος ο Αρβανίτης είναι θα που κάνει τον Καραισκάκη Αρβανίτη…ποιόν; Το Σταυραετό των Αγράφων που καμία άλλη γλώσσα δεν μιλήθηκε εκεί πάνω παρά η Ελληνική(βλέπε σημειώσεις Εισαγωγής 9-10)!! Ο ίδιος θα κάνει και τον Γέρο του Μοριά Αρβανίτη ! Ευτυχώς που ο υπασπιστής του ο Φωτάκος απαντά κατηγορηματικά και δεν αφήνει περιθώριο αμφισβήτησης. Ο ίδιος θα κάνει και τον Οδυσσέα, απαντώντας ο ίδιος μέσα από τις εκπληλτικές επιστολές του._

Αλήθεια είναι λυπηρό να βλέπεις μερικούς να παραποιούν την ιστορία για να νοιώσουν καλύτερα με την καταγωγή τους. Οι Αρβανίτες πρέπει να είναι περήφανοι για την αληθινή ιστορία τους και όχι για τους μύθους τους που μερικοί καλλιεργούν.
Στην Επανάσταση έδωσαν πολλά, θετικά και αρνητικά. Από τους νησιώτες τους Μιαούλη,Πιπίνο,Σαχτούρη,Σαχίνη,Οικονόμου,Τομπάζη,Μπουμπουλίνα,Μεξή,Μπόταση, Γκίκα,Κριεζώτη,Τσαμαδό, Κολανδρούτσο και από Σουλιώτες τους Μποτσαραίους, Τζαβελαίους, Κουτσονίκα, Δαγκλή κ.α, από στεριανούς τον Πλαπούτα ,Γκούρα, Παπατσώρη, Χελιώτη,Κιουρκατιώτη,Σκουρτανιώτη,Χατζημελέτη,Γρίβα κ.α
Κανείς όμως δεν μπορεί να ξεχνά τον ρόλο των αγωνιστών που μίλαγαν τη γλώσσα του Μακρυγιάννη,την αυθεντική ελληνική γλώσσα μπολιασμένη με όλη την ιστορική διαδρομή των Ελλήνων. Δεν μπορεί κανείς να ξεχάσει ονόματα όπως όπως Κολοκοτρώνης, Καραισκάκης, Νικηταράς, Παπαφλέσσας,Ανδρούτσος, Υψηλάντης, Δεληγιανναίοι, Διάκος, Μακρυγιάννης, Πανουργίας, Δυοβουνιώτης, Στουρνάρης, Ράγκος, Περραιβός, Μπουκουβαλαίοι, Παπάς Εμμανουήλ, Τσόγγας, Μακρής, Σουλτάνης, Βαρνακιώτης, Κοντογιάννης, Καλτσοδήμος,Σάφακας, Κομνηνός Τράκας,Μπάκολας, Βλαχόπουλος, Βαλτινός , Νοταράδες, Περουκαίοι, Πετιμεζάδες ,Ζαχολίτης,Κρεστενίτης,Βιλαέτης, Αναγνωσταράς, Μητροπέτροβας, Αναγνωστόπουλος, Λόντος, Χαραλάμπης, Κανακάρης, Μελετόπουλος, Ζαιμαίοι, Φωτήλας, Στριφτόμπολας, Σολιώτης, Σισίνης, Στάικος , Καψάλης, Τσόκρης, Γόβγινας, Μαυρομιχαλαίοι, Μούρτζινοι, ,Καπετανάκηδες,Γιατράκοι και άλλοι πολλοί Μανιάτες και οι νησιώτες με πρώτον τον Κανάρη, τον Νικόδημο,Νικολή Αποστόλη, Παπανικολή, Λογοθέτη, Μεταξά,Μαυρογένους και άλλοι πολλοί από την Κρήτη και τη Μικρασία ως την Χαλκιδική τις Σέρρες, την Κοζάνη και το ηρωικό Μεσολόγγι.

Η παραπάνω παράγραφος στέκει άδικη καθώς αφήνει απέξω χιλιάδες χιλιάδων ανώνυμων Ελλήνων που πολέμησαν ως απλοί στρατιώτες των γνωστών οπλαρχηγών, με δεν είναι εφικτό να τιμηθεί η μνήμη του καθενός ατομικά. Φυσικά μαζί με τα ονόματα των οπλαρχηγών τιμώνται και οι ακόλουθοι του καθενός όπως οι Καρυτινοί,οι Βοστιτσάνοι, οι Καλαβρυτινοί, Τρικαλιώτες, Αχλαδοκαμπίτες, Τσάκωνες, Μανιάτες, Μεσσήνιοι, Αρκαδινοί, Τριπολιτσιώτες, Επτανήσιοι, Ξηρομερίτες, Βαλτινοί, Αγραφιώτες γενικότερα, Παρνασιώτες, Λειβαδίτες, Ζητουνιώτες, Μεσολογγίτες, Σουλιώτες, Βλάχοι, Νησιώτες, Μακεδόνες, Κρητικοί, Θεσσαλοί, Μικρασιάτες ακόμα και Κύπριοι.
Τους γενναίους Σαρακατσάνους δεν τους αναφέρω ξεχωριστά καθώς λόγω της ιδιαίτερης ζωής του έπιαναν κάθε βουνό και κάθε λόφο της Ελλάδας(και όχι μόνο) όπου θα μένανε ελεύθεροι από την Τουρκιά καθιστώντας εαυτούς τον πυρήνα της γνήσιας ελληνικής κλεφτουριάς η οποία έβγαλε έναν Κατσαντώνη,έναν Λεπενιώτη, Χασιώτη, Τσόγκα, Δίπλα, Βλαχόπουλο και ένα Γιο της Καλόγριας, και πολλούς άλλους.

Να και μια κρίση για τον χαρακτήρα των διάφορων Ελληνικών κοινωνικών ομάδων από τον φιλέλληνα Samuel Gridley Howe, αν και δεν συμφωνώ καθόλου με την περιγραφή του Μωραίτη, γιατί ξεχνάει τον ρόλο που έπαιξαν οι κάτω απ’τα’αυλάκι Έλληνες…:
«Ο χαρακτήρας των Ελλήνων πάντως είναι διαφορετικός στα διάφορα μέρη της χώρας,και σ’αυτή τη διαφορά μπορούμε να δούμε το αποτέλεσμα της απομόνωσης ή της εγγύτητας της επαρχίας τους με την επιρροή της τυραννίας του οποιουδήποτε άρχοντα την περιοχής. Ο βουνίσιος Έλληνας είναι γενναίος,συχνά στα όρια του ηρωισμού, σκληραγωγημένος, δραστήριος, κεφάτος,εραστής της περιπέτειας και της διασκέδασης,είναι φιλόξενος,γενναιόδωρος, ασταθής. Ο Αρβανίτης Έλληνας τολμηρός,συντηριτικός, αντικοινωνικός,αφιλόξενος, σκληρός, ο Μωραΐτης είναι μαζεμένος, άπληστος, υποκριτής,άτολμος(κάτι σαν τον Νικηταρά;;(δικό μου σχόλιο), αλλά είναι παραγωγικός, εγκρατής, καλόκαρδος και φιλόξενος, ο Έλληνας έμπορος είναι δαιμώνιος, τολμηρός,ακούραστος, αλλά επιδέξιος, κομπιναδόρος, ευέλικτος, περιπλανητικός.» (8)


Κλείνοντας θα ήθελα να πω δυο λόγια. Αν πιστεύουμε ότι τον Έλληνα τον κάνει το αίμα του είμαστε πολύ μικροί σαν έθνος. Και απόδειξη ότι το αίμα δεν είναι αρκετό ή δεν είναι αναγκαίο για να είναι κάποιος Έλληνας είναι ο Αρβανίτης. Ο Αρβανίτης που εξακόσια χρόνια τώρα έχει χύσει το δικό του αίμα για την Ελλάδα, ίσως και παραπάνω από ότι του αναλογούσε.
Όμως σωστά χαρακτηρίζει ο Παπαρρηγόπουλος (9) την ιστορική ένωση Έλληνα και Αρβανίτη ως συνοικέσιον, καθώς αυτό το συνοικέσιο είναι μεταξύ κάποιων που έχουν φιλότιμο και μπέσα, και καθώς υπέγραψαν το συμβόλαιο να αποτελούν ένα έθνος δεν παίρνουν τις υπογραφές τους πίσω.






(1)Εισαγωγικάς παρατηρήσεις εν τω εθνογραφικώ χάρτη της Ευρωπαικής Τουρκίας και Ελλάδος,1876
(2) Η.Σκουλίδας,Ο Αναστάσιος Κουλουριώτης,και το έργο του,Συμβολή στη μελέτη των ελληνοαλβανικών σχέσεων(β’ μισό του 19ου αιώνος,Δωδώνη)
(3) Παρνασσός
(4) Παρνασσός Τόμ. 3, Αρ. 4 (1879) Ολίγα περί της Αλβανικής γλώσσης Κ. Χ. Βάμβας
(5) Ιστορία Αλή πασά του Τεπελενλή / Σπ. Π. Αραβαντινού. Συγγραφείσα επί τη βάσει ανεκδότου έργου του Παναγιώτου Αραβαντινού.,σελ.ιη’
(6) Παρνασσός Τόμ. 1, Αρ. 6 (1877)Σύντομος ιστορική μελέτη περί Αλβανίας και Αλβανών Κ. Χ. Βάμβας
(7) Το Αλβανικόν ζήτημα : μελέτη / Λεοντίου Κ. Λεοντίου. Σελ.88
(8) An Historical Sketch of the Greek Revolution,Samuel Gridley Howe,σελ.xxiii
(9)Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, τ.Ε' ,Παπαρρηγόπουλος Κωνσταντίνος, 583


42 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τα πορισματα σου ειναι υποκριτικα και ελεεινα. Το οτι δεν εβγαλες τους τουρκους σαν αδερφια των Ελληνων, ειναι θεμα χρονου, ή ισως ακομα και πληρωμης ή επιγαμιας!

Αχρηστεψες ολα οσα εψαξες και βρηκες. Θεωρεισαι λοιπον της πλακας.

Klephtis είπε...

Πες μου κύριε Ανώνυμε.., που βρήκες τα γραφομενά μου υποκριτικά;
Γιατί πιστεύω οτι ό,τι έχω γράψει είναι γραμμένα βάσει πηγών. Έχω γράψει και δικές μου κρίσεις βεβαίως, μα έχω αυτές τις απόψεις λόγω των πολλών πηγών που παραθέτω.
Δεν θα απαντήσω στη δεύτερη ...παράγραφό σου γιατί ξέρω και γω να απαντάω έτσι. Και επειδή δεν θέλω να σβήνω σχόλια, μίλα σοβαρά και αν έχεις αντεπιχειρήματα ο τόπος είναι φιλόξενος.

Klephtis είπε...

Και κάτι είπες και για Τούρκους... Αστ'αυτά.
Πάντως αλήθεια είναι πως δυσκολεύομαι να ξεχωρίσω τους Τούρκους με όσους εύκολα γίνονταν τα τσιράκια τους όταν οι Έλληνες προσπαθούσαν να απελευθερωθούν... Πιστεύω να καταλαβαίνεις ποιούς εννοώ...

Ανώνυμος είπε...

File Archiklefti,
arxizo me to rito : TA KALA KAI TA SYMFERONTA !!!

Oi diatiposois sou kai diapistosois pou prospatheis na peraseis se emas tous Arvanites den ofeli.

Prospatheis na mas fereis peripou isotimo san kai esena kai esy theoreis ton eauto sou kati apo poio klironomikos Ellhnas.

OXI SE EMAS.

Ean theleis na sinergazomaste kai na antalazoume apopseis, min ipotimas tin noimosini mas kai oti eimaste deuteris katigorias Ellhnes.

Niotho sta simeia pou anaferesai gia tous Hroes Arvanites, mia ypotimisi kai kati san perifronitiko pros tin Gennia mas, pou stin ousia den gnorizeis polla KAI NAI EMEIS ELEUTHEROSAME TIN ELLADA KAI EMEIS EIMASTE KATHAROAIMOI ELLHNES (DORIKIS KATAGOGIS).

Ean esy nomizeis oti xreiazomaste simbarastasi kai ypostiriksi apo atoma ta opoia einai yperoptika kai alazones, den mas aresei kai einai kati pou to polemoume kai mas prokalei aidia.

Se parakalo na eisai poio prosektikos stis diatiposeis sou gia emas tous Ellhnes, pou niothoume perifanoi kai tinxani na eimaste kai Arvanites.

Arvanites, den einai kati to tromaktiko pou tromazete otan to akoute kai sas paei o nous kapou stin albania h den ksero pou allou, alla antiprosopeui ton idio ton ELLHNA, gia auto min thigis tin paramethoria perioxi pou menoume emeis oi Arvanites, dioti emeis filame ta synora gia na koimasai esy me pijames.

Min kaneis kan ton kopo na mou apantiseis, dioti exo katalabei poly kala gia ti atomo paizetai edo pera kai eida na grafeis kai se alla forums opou bgazeis ola osa einai ARVANITIKA xalia kai pairneis ola ta antitheta. Ti prospatheis na mas apodikseis??? Oti mallon kapote eimastan "albanoi" kai niothame Ellhnes??? Oti zoume stin Ellada 600xronia tora??? Eee loipon filarako, ksekina na grapsis gia tin dikia sou gennia kai na doume ti simberasmata tha bgaleis, pisteuo tha apogoiteutis kata 99,999999%.

Geia sou

Klephtis είπε...

Φίλε Ανώνυμε

Δεν γράφω τίποτα άλλο από απόψεις μου συνοδευόμενες πάντα απο αξιόπιστες πηγές. Πιστεύω ότι είναι απείρως ορθότερο απο το να γράφω οτι μου κατέβει στην κούτρα όπως κάνουν πολλοί γι'αυτό το θέμα(αν είσαι ο Bythegouras,αν καταλαβαίνω καλά απ΄τα γραφόμενα σου,συμπεριλαμβάνω και εσένα).
Θεωρείς οτι με θεωρίες περί δωρικοπελασγικής καταγωγής των Αρβανιτών κάνεις τίποτα; Τέτοιες θεωρίες βγαίνανε πριν 130 χρόνια και δυστυχώς κάποιοι τις πιστεύουν ακόμα και σήμερα! Ειλικρινά θα σου πω οτι αυτό το βρίσκω πολύ κομπλεξικό και δεν πρέπει κανένας Έλληνας συμπεριλαμβανομένων και των Αρβανιτών να βασίζει την περηφάνια του και την εθνική του ταυτότητα σε μύθους. Χαίρομαι όμως που η πλειοψηφία των Αρβανιτών δεν μυθολογούν για την ιστορία τους, και το ξέρω απο τους Αρβανίτες γνωρίζω και είδικότερα απο έναν αδερφικό μου φίλο Αρβανίτη που και με παρότρυνε να ενδιαφερθώ για αυτό το θέμα.
Δεν δίνω συμπαράσταση σε κανένα όπως λες,ποιός είμαι για να δώσω, απλώς ίσως κάποτε σου φανούν χρήσιμες και κάποιες άλλες απόψεις απο τη δική σου.
Το άλλο που λες με τις πιτζάμες είναι και το καλύτερο, και τουλάχιστον σε εμένα δεν μπορείς να το πεις,γιατί χώρια του ότι είναι προσβλητικό δεν ξέρεις τίποτα για μένα ώστε να γενικεύεις έτσι.
Για πέσε που και συ που ξέρεις τι "παίζει" με μένα... Στο άλλο φόρουμ που έγραψα δεν έγραψα τίποτα άλλο απο αυτά που γράφω εδώ.
Σε πείραξαν τα 600 χρόνια που γράφω. Ποιά είναι η άποψη σου,και γιατί να τιην πιστέψω;
Όσο για την "γενιά" μου που λες πιστεύω ότι δεν είμαι υποκειμενικός και προτιμώ να διαμορφώνω άποψη διαβάζοντας όχι μόνο αυτά που μου αρέσουν... Γιατί και γω θα μπορούσα να πω, ακολουθώντας την λογική σου, πως οι Μωραΐτες είναι σουπερμεν,δεν το λέω όμως...
Αν θες να συζητούσουμε με ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ, ευχαρίστως. Αν επιλέγεις τον άλλο δρόμο δε θα το αφήσω.
Έχε γεια.

Ανώνυμος είπε...

NAI O BYTHEGOURASPILIOS EIMAI!!!

Ti les??? Oti den ksero (kseroume) ti eimaste emeis oi idioi Arvanites kai tha mas to matheis esy, h o kathe anistoritos??? Gia katse kala re file kai skepsou ligo ti grafeis. Den ginetai na bgo tora ego kai na sou eksigo EGO, gia to poia einai h dikia sou genia k.t.l. h kano kapou lathos??? Esy sigoura tha ksereis kalitera apo emena (gia tin genia sou).
Sto ksana egrapsa, oti emeis kseroume apo monoi mas ti eimaste kai den mas to epibali KANENAS allos kai na mas eksigi EMAS to poioi eimaste kai apo pou katagomaste, TO KSEROUME POLY KALA APO MONOI MAS.

Ego toso piso me Pelasgous kai tetoia den thelo na pao DEN YPARXOUN APODIKSEIS, edo den boroume na apodiksoume oti h MAKEDONIA EINAI ELLHNIKI ti leme tora.

To oti eimaste omos DORIOIS, auto oxi mono tha to stirizo PANTA, alla tha to FONAZO kai DYNATA.

"Χαίρομαι όμως που η πλειοψηφία των Αρβανιτών δεν μυθολογούν για την ιστορία τους, και το ξέρω απο τους Αρβανίτες γνωρίζω και είδικότερα απο έναν αδερφικό μου φίλο Αρβανίτη που και με παρότρυνε να ενδιαφερθώ για αυτό το θέμα."

Eksigiseto mou auto, dioti den to katalabaino. Diladi na mou peis, autous tous Arvanites pou ksereis, ti gnorizoun gia ton eauto tous kai gia tin katagogi tous???

Oles oi apopseis einai dektes, ALLA OXI XARAKTIRISMOI opos p.x. "oi Arvanites einai eksellhnismenoi albanoi" dioti DEN EIMASTAN KAI OUTE EIMASTE "ALBANOI".

Gia na rotiso esena ton idio :
Ti einai gia esena oi Arvanites??? Kai an mou apantiseis na mou peis kai to giati.

Den xreiazetai na pistepseis auta pou leo, apla anoikse ligo ta matakia sou, h kalitera kane kamia bolta stin HPEIRO (sou protino tin THESPROTIA) STA ARVANITOXORIA kai pigaine rota tous idious tous Arvanites mazepse apopseis kai an sou pei kapoios oti niothei "albanos", tote ego tha allakso olh tin pisti kai tin tautotita mou kai sto orkizomai auto.

Ego den yperbalo se tpt, opos edoses ena xazoidestato paradeigma me tous Moraites "superman".

Den yperbala POTE gia tous Arvanites, apla thelo o KOSMOS na mathei olh tin ALITHEIA kai oxi PARAMYTHIA peri emas tous Arvanites kai na min mas BERDEUOUN me tous Albanous.

Kalo brady

Klephtis είπε...

Λοιπόν Μπιθεγκούρα

Με ρωτάς για το τι πιστεύουν οι γνωστοί μου Αρβανίτες. Αυτό που έχω εγώ να πω είναι οτι είναι πολύ συνειδητοποιημένοι Έλληνες γνωρίζουν την ιστορία τους. Μου φαίνεται γελοίο(και σε αυτούς) φυσικά αυτοί οι άνθρωποι να αποτελούν μειονότητα όπως θέλουν οι Αλβανοί,πιο λογικό είναι να αναγνωριστεί μειονότητα Βάζελων παρά Αρβανιτών...
Η φράση "εξελληνισμένοι Αλβανοί" δεν είναι δικιά μου, ο Παπαρρηγόπουλος την έγραψε. Σέβομαι περισσότερο την γνώμη του προαναφερόμενου ιστορικού απο π.χ. τις απόψεις του Κόλλια.
Το πρόβλημα είναι οτι συνεχίζεις να επιμένεις στο θέμα του "αίματος". Όταν καταλάβεις ότι το να είσαι Έλληνας δεν πιστοποιείται με τεστ DNA αλλά με την φιλοπατρία και την κατοχή ελληνικής παιδείας μεταξύ άλλων.
Αφού θες και τη γνώμη μου, θα σου πω ότι τους Αρβανίτες τους βλέπω όπως βλέπω τους Επτανήσιους,τους Ρουμελιώτες,τους Κρητικούς κλπ. Σαν ένα κομμάτι του Ελληνισμού.
Με τα θετικά τους και τα αρνητικά τους, κα τσαντιζομαι όσο και συ όταν ακούω τους βόρειους γείτονές μας να θέλουν να ταυτιστουν με τους Αρβανίτες,και πιστεύω οτι στα όσα έχω γράψει υπάρχουν αρκετά στοιχεία που δείχνουν αυτή τη μη ταύτιση.
Να'σαι καλά

Ανώνυμος είπε...

Tora egrapses ligo poio sosta, alla pali mou fainetai oti mas blepeis san 2katigorias Ellhnes kai den boro na katalabo to GIATI, alla den pirazei entaksei den tha katso na to analyso.

Ego eimai tis antithetis gnomis, pos Ellhnas genniesai kai den ginesai. Gia emena paizei megalo rolo to Aima kai nomizeis tsaba kathomai kai maxomai san trelos gia auto to thema (Arvanites)??? An den iksera den tha egrafa (milousa), alla eimai tooooso sigouros pou se diabebaiono ego o idios oti eimaste Ellhnares kai oxi oti kapote "giname" Ellhnes kai blakeies.

To ti theloun oi albanoi k.t.l. autoi den me endiaferoun katholou, dioti tous exoume kanonikotata gramenous kai epideis blepoun oti den peutoume stin propaganda tous, xrisimopoioun to eksis pragma :
Grafoun mesa se diaforetika forums kai onomazonte Arvanites, pou lene oti kapote itan "albanoi" h oti yparxoun Arvanites "albanoi" kai bourdes.

Ego sou leo pos auto DEN YPARXEI, dioti opoios Arvanitis pei pos niothei "albanos" den exei kamia douleia stin Mitera Ellada kai na figei gia ta tirana, gia omos pou den yparxei kanenas toulaxiston osous ksero ego o idios kai osous exo gnorisei apo Arvanitikes Oikogeneies kai apo oti blepo to idio kai Arvanites edo sto internet. To fonazoume dynata oti eimaste Ellhnes kai yparxoun polla stixoia gia auto. Min diabazeis kanena biblio kai oute min perneis tis pseutopiges tou internet, alla na rotas tous idious tous Arvanites, h gia opoiodipote allo thema se endiaferei na rotas panta ta idia ta atoma.

Blepo orismenous sympatriotes mou (kai eutixos den einai oi pliopsifia) na lene akoma simera oti "oi Arvanites einai Albanoi",
eee file prepei na ksereis oti etsi tha xathei h Ellada kai tha paisei sta xeria ton albanon kai auto me tin boitheia auton ton Ellhnon pou lene oti tous katebei.

Nomizeis o allos o anonymos poio pano, tzaba sou eipe oti eisai tis plakas??? Ego den thelo na po oti eisai tis plakas, apla na eisai statheros kai na exeis mia sosti apopsi, giati mou fainesai oudeteros (borei na eimai kai lathos). Me to oudeteros ennoo oti den eisai kai toso sigouros gia tin Ellhnikotita ton Arvaniton, eisai kai sto nai kai sto oxi h kano lathos???

Oloi mas eimaste ena kommati tou Ellhnismou kai ola auta ta kommatia enononte metaksi tous kai onomazomaste oloi : ELLHNES

Oi Albanoi auta theloun na akoune apo emas tous idious tous Ellhnes, oti diladi Arvanitis = "albanos" kai tote tous dikaiologo oti lene to Souli einai Albaniko opos kai h misi Ellada. Eseis oi idioi tous boithate xoris na to katalabainete kai otan tha kimatizi albaniki simaia stin Athina tote tha klaite alla tha einai arga.

Min peutete stin propaganda ton albanon kai min diabazete kanena biblio kai ta biblia Anthropoi ta grafoun kai oxi Theoi.

Oso gia ton Kollia, auton ton koroideuoun oloi, ektos ta atoma apo to xorio tou. Pisteuo den xreiazetai para pano sxolio se auto.

Ta leme kai min nomizeis oti thelo na sou pigaino kontra, apla bais kai esy ligo stin dikia mou tin thesi kai pisteuo tha me katalabeis.

(Auta pou grafo, se parakalo na ta bazeis ola mesa THX)

Klephtis είπε...

Τελικά Bythegoura βλέπω ότι δεν αποφάσισες να σκεφτείς σοβαρά... και επαληθεύεις την άποψή μου για μερικούς Αρβανίτες οι οποίοι μπροστά στην αγωνιώδη προσπάθεια να μας αποδείξουν κάτι που δεν χρειάζεται, αραδιάζουν ασυναρτησίες σαν και αυτές που βάζεις εσύ στα βιντεάκια του youtube για τον Κολοκοτρώνη λες και όποιος το βλέπει δεν έχει μυαλό να καταλάβει ότι βγάζεις απο κάποια γεγονότα θεωρίες που φαντασιώνεσαι.Απάντησα σ'αυτό το θέμα μέσα απο τα γραφόμενα του υπασπιστή του Γέρου του Φωτάκου ( http://kleftouria.blogspot.com/2008/04/1821_19.html ) που δεν σχολίασες αν και εμπεριέχουν όλη την ουσία της Επανάστασης και της συμμετοχής των Αρβανιτών της Επανάστασης. Κοίτα και τα γράμματα του ίδιου του Κολοκοτρώνη για τους Αρβανίτες της Αχαΐας και επιτέλους αν δεν το συνεχίζεις επειδή το πιστεύει το μυαλό σου σταμάτα την πλάκα.

Klephtis είπε...

Όπως έχεις πει και συ ασχολείσου με τα της γενιάς σου εκεί πάνω και ...φύλαξε τα σύνορα όσο εμείς γυρνάμε με πυτζάμες και άσε εμάς που γεννηθήκαμε λίγα χωριά πιο πέρα απο κει που γεννήθηκε ο Κολοκοτρώνης να ξέρουμε καλύτερα._

Klephtis είπε...

Και μιας και τ'αναφέραμε,απο πότε τα Ρουπάκια ή το Λιμποβίτσι τα οποία είναι ο τόπος καταγωγής των προγόνων του Κολοκοτρόνη,έναν απο τους οποίους οι Τουρκαρβανίτες που τον είχαν πιάσει,όπως αναφέρει ο ίδιος ο Γέρος, τον αποκάλεσαν μπιθεγκούρα και ο ίδιος επειδή φυσικά ήταν ελληνόφωνος το υιοθέτησε στην γλώσσα(κολοκοτρώνης), ενώ άμα ήταν Αρβανίτης δεν θα υπήρχε λόγος να μην υιοθετήσει έτσι όπως τον αποκάλεσαν. Ή ήθελε ο προπάππους του να κάνει ...καριέρα και δεν του άρεσε το μπιθεγκουρας και ήθελε ένα πιο εύηχο σαν το "κολοκοτρώνης"LOL???
Θέλω οπωσδήποτε να μου πεις για τα χωριά που σου ανέφερα για να πειράξω αύριο και τον Λιμποβιτσιώτη φίλο μου! Να του μάθεις λίγο την ιστορία του τόπου του!!

Ανώνυμος είπε...

Στο διαδίκτυο ο καθένας μπορεί βέβαια να λέει ελεύθερα την αποψή του. Ωστόσο, σε πρώτη ανάγνωση, οι αναρτήσεις σου θα πρέπει να θεωρηθούν τουλάχιστον προκατειλλημένες.

Οποιος θέλει να κάνει σοβαρή ιστορική έρευνα, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός. Στην περίπτωσή σου, αυτό που εσύ θεωρείς έρευνα με αναφορά σε πηγές, μοιάζει περισσότερο σαν προσπάθεια να αποδείξεις κάτι που έχεις ήδη προαποφασίσει πρίν ξεκινήσεις αυτή την ‘έρευνα’.

Αυτό μπορεί να το κάνει οποιοσδήποτε, π.χ. εστω ο,τι θέλει κάποιος να αποδείξει πως οι Μανιάτες είναι άπληστοι (άποψη με την οποία εσύ σίγουρα δεν συμφωνείς). Θα μπορούσε τότε να χρησιμοποιήση την εξής παράγραφο απο τα απομνημονεύματα του Κολοκοτρώνη:

'Ἀφοῦ τὸ ἔμαθεν ὁ Πασὰς, ὅτι ἐγὼ ζῶ ἀκόμη καὶ εἶμαι εἰς τὴν Μάνη ἔστειλε τὸν Παπάζογλου ἀπὸ τὸν Ἅγιον Πέτρο μὲ 50.000 γρόσια εἰς τὸν Μπέη τῆς Μάνης. Ἀφοῦ ἦλθε ὁ Παπάζογλους εἰς τὴν Μάνη, ἔκραξε τὸν Καπετὰν Κωνσταντή Δουράκη εἰς τὲς Κυτριές. Ἐκεῖ τοῦ εἶπε ὁ Μπέης: «Σοῦ δίδω τόσες χιλιάδες διὰ νὰ δώσεις τὸν Κολοκοτρώνη. Ἔλαβα μία σφικτὴ διαταγή, καὶ μοῦ λέγει, ὅτι ἂν δὲν πιάσω τὸν Κολοκοτρώνη θέλει γράψω εἰς τὸν καπετὰν Πασὰ, νὰ σ᾿ ἐβγάλει ἀπὸ τὸ μπεϊλίκι». Ὁ Δουράκης, σὰν εἶδε τὰ γρόσια, ἔστρεξε νὰ μὲ παραδώσει. Οἱ Μανιᾶται λησμονοῦν ὅλα διὰ τὰ γρόσια.'

(Απόσπασμα απο το βιβλίο: Ο Γέρων Κολοκοτρώνης – Διηγήσεις Συμβαντων της Ελληνικής Φυλής, τόμος Α, Έκδοση Βιβλιοπωλείου της Εστίας, 1889 σελ. 25-26. Το παραπάνω κείμενο υπάρχει βέβαια σε όλες τις εκδόσεις των απομνημονευμάτων του Γέρου).

Η ιστορία πίσω απο το παραπάνω κείμενο έχει ως εξής: γύρω στα 1805 ο Κολοκοτρώνης καταδιώκεται σ’ όλη την Πελλοπόνησο απο ‘Ρωμηούς και Τούρκους’ όπως διηγείται. Μετά απο πολλές περιπέτειες κατέφυγε στην Μάνη πρόσφυγας στο σπίτι του Κωνσταντή Δουράκη που ήταν συμπεθερός του. Η συνέχεια στο παραπάνω κείμενο.

Το παραπάνω κείμενο ίσως δεν ανταποκρίνεται, ούτε χαρακτηρίζει τους Μανιάτες γενικά. Η παραπάνω γενίκευση όμως του Κολοκοτρώνη, όπως είναι διατυπωμένη, μπορεί άνετα να εξυπηρετήσει, οποιον, εκ των προτέρων, αποσκοπεί να αποδείξει την απληστία των Μανιατών.

Η πρώτη ανάγνωση των κειμένων σου δίνει ακριβώς την ίδια εντύπωση.

Τώρα σε ο,τι αφορά αυτούς που γεννήθηκαν λίγα χωριά παρακάτω απο τα χωριά που γεννήθηκε ο Γέρος. Ένας απ’ αυτούς ήταν ο Νίκος Γκάτσος απο την Κάτω Ασέα (Χάνια Φραγκόβρυσης) Αρκαδίας. Σ’ ένα απο τα ποιήματά του (Ικανοποιημένος Κυριούλης νομίζω) έγραφε:

Πολύ δεν θέλει ο Έλληνας να χάσει τη λαλιά του
και να γινεί μισέλληνας από την αμυαλιά του.
Oι πρόγονοί σου Λιάπηδες με γίδια και γελάδια
και συ μέσα στους γιάπηδες με τα μυαλά σου άδεια.

Οι παραπάνω στίχοι είναι απ’ όσο γνωρίζω, ιστορικά σωστοί. Σε ποιούς όμως αναφέρονται; Ποιό ήταν η παράπλευρη απασχόληση των Λιάπηδων που αναφέρονται στους παραπάνω στίχους, πέρα απο την κτηνοτροφία;

Σε ο,τι αφορά τον φίλο σου απο το Λιμποβίτσι θα σου συνιστούσα να αποφύγεις να του δείξεις τον χάρτη της πρώτης ανάρτησης σου, γιατί πιθανόν θα τον χάσεις απο φίλο αν σκέφτεται όπως εσύ. Κι αυτό γιατί στον παραπάνω χάρτη μέσα απο το χωριό αυτό περνά μια κίτρινη γραμμή με την παράπλευρη ένδειξη Scorta. Στο υπόμνημα του χάρτη υπάρχει σχετικά λεπτομερής επεξήγηση σχετικά με τους πληθυσμούς που κατοικούν κατα μήκος αυτών των γραμμών. Κι αν αυτή η επεξήγηση δεν σε ικανοποιεί τότε ο G. Finlay, στον οποίο τόσο συχνά αναφέρεσαι, σ’ ένα απο τα έργα του περιέχει ολόκληρη θεωρία για τους πληθυσμούς αυτούς (νομίζω είναι το The History of Greece – Medieval Greece and Trebizond). Μια θεωρία που ο Jakob Philipp Fallmerayer στην συνέχεια την επεξεργάστηκε περισσότερο πριν σοκάρει μ’ αυτήν όλη την Ελλάδα εκεί γύρω στα μέσα του 19ου αιώνα.

Αυτά απο την πρώτη ανάγνωση.

Klephtis είπε...

Φίλε Ανώνυμε
Καταρχάς χαίρομαι επειδή είσαι ο πρώτος που διαφωνεί και απαντά με σοβαρό ύφος ταυτόχρονα. Ίσως λανθασμένα χρησιμοποιώ την λέξη «απαντάς» γιατί στην ουσία δεν αμφισβητείς τις όποιες κατά τη γνώμη σου προκατειλημμένες απόψεις μου με κάποια αντεπιχειρήματα αλλά με διαφωνία ως προς την "αρχή".

Γράφεις για το «προαποφασισμένο» αποτέλεσμα της ’’έρευνάς’’ μου. Είναι σαν να μου λες ότι μου «ήρθε» η ιδέα, ξαφνικά ,ότι οι Αρβανίτες ουσιαστικά κατά τη διάρκεια της Επανάστασης στάθηκαν εμπόδιο(με λαμπρές εξαιρέσεις βέβαια) μπρος στην ενότητα των Ελλήνων και κατ’επέκταση στην εξέλιξη της Επανάστασης. Μήπως συνέβη το αντίθετο; Μήπως δηλαδή μελετώντας πολλές σύγχρονες(Φωτάκος,Κολοκοτρώνης,Φινλαυ κ.α.) και μεταγενέστερες(Φωτιάδης,Κόκκινος κ.α.) της Επανάστασης πηγές διαπίστωσα ότι ο ρόλος των Αρβανιτών ήταν σχεδόν καταστροφικός σε μερικές περιπτώσεις(βλέπε εμφύλιο Φαναριωτοαρβανιτουδραίων με Μωραΐτες καπεταναίους ,μαζικό προσκύνημα κ.α.) ;

Μιλάς για τους Μανιάτες και το περιστατικό του «διωγμού» των Κολοκοτρωναίων στον Μωριά. Δεν έχεις άδικο που λες ότι αυτό δεν μπορεί να χαρακτηρίσει γενικά τους Μανιάτες καθώς το λέει με αφορμή αντιζηλίες Μανιάτικών οικογενειών για το μπεηλίκι και συμμετοχή του σ’αυτές. Δεν αμφιβάλω για τον «ιδιαίτερο» χαρακτήρα των Μανιατών το οποίο όμως πιστεύω ότι κατάφεραν, ως επί το πλείστον, να το συγκρατήσουν είκοσι περίπου χρόνια αργότερα από το περιστατικό που περιγράφεις, όταν το χρειαζόταν η Ελλάδα δηλαδή…δεν είναι το θέμα μας όμως αυτό.

Δεν κατάλαβα ακριβώς τι σχέση έχει το απόσπασμα του Γκάτσου…

Το θέμα που θίγεις για τη σλαβική αποίκηση είναι κάτι πολύ ενδιαφέρον και ίσως δεν είναι ο κατάλληλος τόπος για να συζητηθεί, αφού ασχολούμαστε με άλλο θέμα. Το Λιμποβίτσι σαφώς και είναι σλαβικό τοπωνύμιο… Και αν νομίζεις ότι έκανες την αποκάλυψη που σοκάρει(και τον φίλο μου…) θα σε απογοητεύσω… Ο Fallmerayer έχει πάρει τις απαντήσεις του από σημαντικούς Έλληνες και ξένους ιστορικούς και πιστεύω ότι αν κάποιος θέλει να μας δείξει ένα «προαποφασισμένο» αποτέλεσμα ιστορικής «έρευνάς» του ,περί κάποιας
«σοκαριστικής» θεωρίας αφανισμού του ελληνικού στοιχείου στον Μωριά ο Fallmerayer είναι ό κατάλληλος…

Περιμένω και κρίσεις από μια δεύτερή σου ανάγνωση, που πιστεύω θα είναι χρήσιμες .

Ανώνυμος είπε...

Και πάλι εδώ...

Το σίγουρο είναι πως θα επιχειρήσω μια λεπτομερή ανάγνωση των αναρτήσεων σου και θα επανέλθω με σχόλια σ’ αυτές. Προς το παρόν μια επιπλέον επισήμανση. Πολλά απο τα στοιχεία που παραθέτεις είναι, εμφανώς, συναισθηματικά φορτισμένα απο καταστάσεις που προέκυψαν στην δίνη του εμφυλίου πολέμου που ακολούθησε την Επανάσταση του 1821, αλλά και κατά την διάρκεια του δεύτερου εμφύλιου στα χρόνια της διοίκησης του Καποδίστρια.

Οσον αφορά τους στίχους του Γκάτσου είναι, απ’ όσο γνωρίζω κι οπως ανέφερα, ιστορικά ακριβείς. Ωστόσο περιέχουν προφανείς αντιθέσεις με την ‘επίσημη’ ιστοριογραφία. Μια απλή αναζήτηση π.χ. για τους Λιάπηδες που αναφέρονται στους παραπάνω στίχους δείχνει αμέσως την αντίθεση αυτή. Και η αντίθεση αυτή δεν έχει προφανή εξήγηση.

Τώρα στον Finlay και τον Fallmerayer. Και οι δύο θέλησαν να τεκμηριώσουν μια θεωρία (περίπου την ίδια) την οποία είχαν προαποφασίσει. Και για να το πετύχουν χρησιμοποίησαν πηγές και στοιχεία που τους εξυπηρετούσαν στην ‘απόδειξη’ της θεωρίας τους αυτής. Τα στοιχεία που δεν τους ‘βόλευαν’ είτε τα απέρριψαν, είτε τα ερμήνευσαν με τρόπο που τους εξυπηρετούσε, είτε δεν τα ανέφεραν καθόλου. Ουσιαστική απάντηση ποτέ δεν πήραν. Αλλοι ιστορικοί (π.χ. Παπαρρηγόπουλος) ανέπτυξαν ενναλακτικές θεωρίες είτε ερμηνεύοντας τις πηγές με διαφορετικό τρόπο ή αξιοποιώντας στοιχεία που οι παραπάνω επέλεξαν να αγνοήσουν. Και στις δύο περιπτώσεις πρώτα αποφασίστηκε το αποτέλεσμα και μετά ερμηνεύθηκαν τα στοιχεία με τρόπο που να το αποδεικνύουν.

Φαντάσου τώρα την σύγχιση ενός ιστορικού στο μακρυνό μέλλον που θα προσπαθήσει να ερμηνεύσει το τι κρύβεται πίσω απο τους παραπάνω στίχους του Γκάτσου. Πραγματικό αδιέξοδο. Στο τέλος βέβαια, καθήκον κάθε ανθρώπου που αγαπάει την ιστορία είναι να ψάχνει να βρεί την αλήθεια. Πόσοι όμως μπορούν πραγματικά να την αντέξουν, όταν φτάσουν σ’ αυτήν;

Φιλικά...

Ανώνυμος είπε...

καλα οι αρβανιτες ετσι κι αλλιως πια εχουν αφομοιωθει και γενετικα και πολιτιστικα κτλ απο τα υπολοιπα πολυπληθεστερα φυλα ετσι που να εχουν μεινει μονο τα επωνυμα να θυμιζουν την οποια μακρινη καταγωγη.

τωρα σχετικα με τους αλβανους που λενε και ρανουν.δεν καταλαβαινω που βρηκαν το θρασσος?μιλαμε οτι οι αλβανοι αλλαζαν θρησκεια καθε τρεις και λιγο αναλογα με τον επικυριαρχο.με αποτελεσμα βροχη τις επιμειξιες.απο την περιοχη τους περασαν και ελληνες(ειχαν και ενα σωρο αποικιες εκει απο παλια),ενα σωρο σλαβοι αφου ηταν πολυ πιο κοντα απ την κυριως ελλαδα σε αυτους.περασαν τουρκοι.και ποιος δεν περασε!και εντωμεταξυ ουτε μια ανταλλαγη πληθυσμου δεν κανανε οπως αλλα κρατη.συνεπως αν υπαρχει ενα εθνος περισσοτερο mix απο το τουρκικο αυτοι ειναι οι αλβανοι.(καθολου τυχαιο και το μπαχαλο μεταξυ γκεγκηδων και τοσκηδων).
λιγα τα λογια τους για τους ελληνες αρβανιτες λοιπον.σταγονα στον ωκεανο το αλβανικο αιμα που ρεει στους αρβανιτες μπροστα στο ελληνικο αιμα που ρεει στους αλβανους.
οι αλβανοι ας δημιουργουσαν ισχυρο πολιτισμο ας διατηρουσαν την θρησκεια τους για να μην ειναι το πιο μπ@στ@ρδο εθνος των βαλκανιων.

bytheway αξιολογη εργασια.

Πύργαρης είπε...

Είμαι και γω αρβανίτης και λίγο που ασχολήθηκα με τα κείμενα του κλέφτη, βρήκα πως ο άνθρωπος έχει κάνει μια πολύ σοβαρή δουλειά και μπράβο του.
Σε καμιά επίσης περίπτωση δεν διαπίστωσα πως ο κλέφτης υποτιμά τους αρβανίτες. Η άποψή του πώς οιαρβανίτες έδωσαν πολλά και καλά και κακά, με βρίσκει σύμφωνο. Όπως σύμφωνο με βρίσκει και η άποψή του, πως δε χρειάζεται οι αρβανίτες να στηρίζονται σε ανόητους μύθους για να αποδείξουν το αυταπόδεικτο. Οτι είναι Έλληνες με Ε κεφαλαίο.
Φίλε κλέφτη συνέχισε τη προσπάθειά σου. Μας ενδιαφέρει η αλήθεια και μόνο. Τα άλλα είναι για τους κομπλεξικούς.

Ανώνυμος είπε...

Apo HellaStar:
Makrigianni... sa polli arvanites mazeftikame edo mesa.
Loipon file oi arvanites einai ellines kai mono oute eskelinismenoi oute alles vlakeies
Mallon oi ellinines einai alvanopoimenoi ekvoulgarismenoi klp rota kanena voreioipiroti na sou pei.
Ade piksame sti propaganda

Ανώνυμος είπε...

Στον αγώνα πήραν μέρος και Βούλγαροι. Μη τους ξεχνάτε. Μάλιστα ο Οθωνας είχε υπασπιστή έναν απ αυτους που μιλούσε ελάχιστα ελληνικά.

Klephtis είπε...

Γεία σου φίλε,

Έχεις δίκιο. Προφανώς μιλάς για τους περίπου διακόσιους Βούλγαρους με επικεφαλής τον Χατζη-Χρήστο/ ο οποίος εμφανίζεται αρκετές φορές στις διάφορες μάχες του αγώνα, με τους υπόλοιπους συμπατριώτες του που ήταν κυρίως ιππείς.

Ο Κολοκοτρώνης περιληπτικά αναφέρει:
Ὅταν ἐπολιορκούσαμε στενὰ τὴν Τριπολιτζά, ἔβγαιναν ἔξω οἱ πολιορκημένοι, στὸν πόλεμο τοὺς πιάναμε, μεταξὺ αὐτῶν ἐπιάσθη ὁ Χατζῆ Χρίστος, ὁ Κότζος. Οἱ Βούλγαροι ἦτον σεΐζηδες*, ὡς 200 ἐπιάσαμεν, ἦτον χριστιανοί.*σεΐζης=ιπποκόμος.

Ανώνυμος είπε...

Μη ξεχνάμε και τους Μακεδόνες Καρατασαίους.

Ανώνυμος είπε...

Megale Arkikleftoura
Ase tous elines na omilisoun mazi mou.
Oi elines exasan to epistimoniko polemo me tous arvanites se dhio llogjia
- Ta arbanitika einai albanika ,basi ton elinon sobaron kai 100% ton elinon kai kseonon gllosollogon .
- Oi arvanites elines ,oi tourkoi mono thriskeutiki mionotita ,oi sllaboi elines ,oi ebreoi episis .
Prin dhio meres teseris apo enja arximantritidhes tis Kritis zitisan Tourkiki Ethnikotita !!!!!!
Oi elines sinexizoun na lene oti i Eladha einai kathari xora pou oloi einai elines .ma kai oi aloi elines einai alla opos fenete katapiesmenoi .Dhioti sxedhion oi misi ton arximantriton na zitane tourkika dhiabatiria dhikni oti o fobos tous kratouse .exis kani ena lathos megale
Ατιε τσε γιε κουμπίσουρε Εκει που είσαι ακουμπισμένη
Σι σενγκε ε ζογραφισουρε Σαν εικόν ζωγραφισμένη
Ρούσου ποστε τε τε φλας Κατέβα κάτω να σου λαλήσω
Μος νομις σι ντι τε γκας Και μη νομίσης πως θα σ’αγγισω.

Σι σενγκε ε ζογραφισουρε
san rrodhia zografizmeni
gati to ebrike o albanos kai oxi oi elines to lathos ?
Gati
TA ARVANITIKA = ALBANIKA

Ανώνυμος είπε...

Θούριος
Βουλγάροι κι Αρβανίτες, Αρμένιοι και Ρωμιοί,
Αράπηδες και άσπροι, με μια κοινήν ορμή,
Για την ελευθερίαν, να ζώσωμεν σπαθί,
πως είμαστ' αντρειωμένοι, παντού να ξακουσθεί
............................................................
Κάλλιο για την πατρίδα, κανένας να χαθεί
ή να κρεμάσει φούντα, για ξένον στο σπαθί.
Και όσοι προσκυνήσουν, δεν είναι πια εχθροί,
αδέλφια μας θα γένουν, ας είναι κ' εθνικοί.

(1) Βουλγάροι κι (2) Αρβανίτες, (3) Αρμένιοι και (4) Ρωμιοί,
(5) Αράπηδες και (6) άσπροι
αδέλφια μας θα γένουν, ας είναι κ' εθνικοί.
αδέλφια μας θα γένουν, ας είναι κ' εθνικοί.
.......... ..ας είναι κ' εθνικοί.
............ ας είναι κ' εθνικοί
O skopos tis ``Elenikis ,, Epanastasis ................. ας είναι κ' εθνικοί.
.............Origjinal-Gnisio
αδέλφια μας θα γένουν, ας είναι κ' εθνικοί.
............ ας είναι κ' εθνικοί
I Afto dhen dhimasieytike pote .Oli eksafanisan tis sires aftes
αδέλφια μας θα γένουν, ας είναι κ' εθνικοί.
............ ας είναι κ' εθνικοί.
............ ας είναι κ' εθνικοί.
To ksexasane i dhithen to ksexasane oi elines ? Dhen tus erxete kalla ? Ti na kanoume ?
Afou etsi einai i ALITHIA ! Kai sta ethnika oi elines dhen ferthikan katholou evgjenika
(Katigories apo Tourkous, Alvanous , Sllavous ) .I Eladha dhiplasiastike ? Oi aloi dhiploligostepsane !
Yia na idhoume simera ta ``Adherfia ,, ton elinon
1- Arvanites , 2- Bllaxoi , 3- Boulgaroi kai 4- Sllavoi paramenoun MI ETHNIKO STIXIO .
Les oti polemousane yia ton Elenizmo ? Megali sfalma ! Se kamia epistimoniki periptosi .
Oi Boulgaroi kai Sllavoi ixan ethniki sinidhisi eno oi arvanites to mono KINO STIXIO ixane
tin orthodhoksia kai oxi oloi .Kai oi bllaxoi episis .Ne ? Oxi ? As tous eleftherous !
Diladhi dhoste dhikeoma na anagnoristoun ,dhioti ta arvanitika einai se pliros eksafanisi .
Epidhi tous yinete propaganda oti einai elines !!!!! Ta arvanitika ti einai ?
Tote yati o elenizmos stirizi Arvanites kai oxi ta arvanitika ? Dhiaoloi propaganda !!!!
Dhikni omos ti pabesia , tin elipsi evnomosinis apenadi se arvanites stin Arvanitiki pou eyine
Eleniki Epanastasi xoris elines .Se kamia agona i polemo oi elines dhen ekanan ti pleosifia
Tote pos einai dhinaton na legjete Eleniki Epanastasi
Yia na pisonte oi aloi ,kirios oi ksenoi oti exoume na kanoume me eleniki epanastasi eyinan
xilia kai ena apo pano

Ανώνυμος είπε...

Θούριος
Βουλγάροι κι Αρβανίτες, Αρμένιοι και Ρωμιοί,
Αράπηδες και άσπροι, με μια κοινήν ορμή,
Για την ελευθερίαν, να ζώσωμεν σπαθί,
πως είμαστ' αντρειωμένοι, παντού να ξακουσθεί
............................................................
Κάλλιο για την πατρίδα, κανένας να χαθεί
ή να κρεμάσει φούντα, για ξένον στο σπαθί.
Και όσοι προσκυνήσουν, δεν είναι πια εχθροί,
αδέλφια μας θα γένουν, ας είναι κ' εθνικοί.

(1) Βουλγάροι κι (2) Αρβανίτες, (3) Αρμένιοι και (4) Ρωμιοί,
(5) Αράπηδες και (6) άσπροι
αδέλφια μας θα γένουν, ας είναι κ' εθνικοί.
αδέλφια μας θα γένουν, ας είναι κ' εθνικοί.
.......... ..ας είναι κ' εθνικοί.
............ ας είναι κ' εθνικοί
O skopos tis ``Elenikis ,, Epanastasis ................. ας είναι κ' εθνικοί.
.............Origjinal-Gnisio
αδέλφια μας θα γένουν, ας είναι κ' εθνικοί.
............ ας είναι κ' εθνικοί
I Afto dhen dhimasieytike pote .Oli eksafanisan tis sires aftes
αδέλφια μας θα γένουν, ας είναι κ' εθνικοί.
............ ας είναι κ' εθνικοί.
............ ας είναι κ' εθνικοί.
To ksexasane i dhithen to ksexasane oi elines ? Dhen tus erxete kalla ? Ti na kanoume ?
Afou etsi einai i ALITHIA ! Kai sta ethnika oi elines dhen ferthikan katholou evgjenika
(Katigories apo Tourkous, Alvanous , Sllavous ) .I Eladha dhiplasiastike ? Oi aloi dhiploligostepsane !
Yia na idhoume simera ta ``Adherfia ,, ton elinon
1- Arvanites , 2- Bllaxoi , 3- Boulgaroi kai 4- Sllavoi paramenoun MI ETHNIKO STIXIO .
Les oti polemousane yia ton Elenizmo ? Megali sfalma ! Se kamia epistimoniki periptosi .
Oi Boulgaroi kai Sllavoi ixan ethniki sinidhisi eno oi arvanites to mono KINO STIXIO ixane
tin orthodhoksia kai oxi oloi .Kai oi bllaxoi episis .Ne ? Oxi ? As tous eleftherous !
Diladhi dhoste dhikeoma na anagnoristoun ,dhioti ta arvanitika einai se pliros eksafanisi .
Epidhi tous yinete propaganda oti einai elines !!!!! Ta arvanitika ti einai ?
Tote yati o elenizmos stirizi Arvanites kai oxi ta arvanitika ? Dhiaoloi propaganda !!!!
Dhikni omos ti pabesia , tin elipsi evnomosinis apenadi se arvanites stin Arvanitiki pou eyine
Eleniki Epanastasi xoris elines .Se kamia agona i polemo oi elines dhen ekanan ti pleosifia
Tote pos einai dhinaton na legjete Eleniki Epanastasi
Yia na pisonte oi aloi ,kirios oi ksenoi oti exoume na kanoume me eleniki epanastasi eyinan
xilia kai ena apo pano

Ανώνυμος είπε...

an milouse enas arvanitis sta arvanitika me enan ellina tha sinonoitane ;

Ανώνυμος είπε...

Σου βγάζω το καπέλο για αυτά που γράφεις.Είμαι δάσκαλος και μόλις σήμερα μου λύθηκαν πολλές απορίες για την ελληνική επανάσταση,το ρόλο των Αρβανιτών σε αυτή και την προσπάθεια που γίνεται να πιστωθεί όλη σε αυτούς.Αυτό που μου κάνει όμως πιο πολύ εντύπωση ,είναι ο αγώνας (ας μου επιτραπεί η έκφραση)του Κουντουριωτη να τοποθετήσει σε θέσεις κλειδιά Αρβανιτες και την ανθελληνικη στάση πολλών από αυτούς η οποία επιμελώς αποκρύπτεται από τα ιστορικά βιβλία.Μπορώ να κάνω κάποιες υποθέσεις αλλά θα με ενδιέφερε και η δική σου άποψη πάνω σε αυτό.(Μήπως αυτό δε συμβαίνει και σήμερα)?

Ανώνυμος είπε...

ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΡΕ ΣΥ ΚΛΕΦΤΗ....ΤΑ ΠΟΙΟ ΠΟΛΛΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΨΑΓΜΕΝΑ ΚΑΙ ΣΩΣΤΑ...ΜΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΜΕ ΟΛΟ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ...ΤΟ ΟΤΙ Ο ΓΚΟΥΡΑΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΙΝΛΕΥ ΩΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΚΙΟΛΑΣ....ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΦΩΚΙΔΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ...ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΗΤΑΝ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΒΑΝΙΤΟΦΩΝΗ ΚΑΙ ΓΑ ΚΑΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΠΗΓΕ ΣΤΑ ΜΕΡΗ ΕΚΕΙΝΑ....ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΩ.....ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ ΠΑΝΤΩΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕΣ....
ΚΑΙ ΕΙΣ ΑΝΩΤΕΡΑ......
ΡΕ ΣΥ ΑΝΩΝΥΜΕ ΠΟΥ ΛΕΣ ΓΙΑ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ...ΕΧΕΙΣ ΛΑΘΟΣ ΠΙΣΤΕΥΩ...Η ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΧΙΜΟΙ ΚΑΙ ΜΠΕΣΑΛΗΔΕΣ ΣΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑ ΤΟΥΣ....ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΙΓΟΥΣ...ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΝΤΙΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΚΡΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥΣ

Ανώνυμος είπε...

ΥΠΟΨΙΝ Ο ΜΠΙΘΕΓΚΟΥΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΛΑΣΣΙΚΟΣ ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ ΕΘΝΙΚΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ...ΣΕ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΦΟΡΟΥΜ ΤΟΝ ΕΧΟΥΝ ''ΞΕΣΚΕΠΑΣΕΙ''' ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΕ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΧΘΕΙ
ΑΣΕ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΩΝ ΓΡΑΦΟΜΕΝΩΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ....ΜΗΝ ΤΟΥ ΚΑΝΕΤΕ ΤΗΝ ΧΑΡΗ ΝΑ ΤΟΥ ΑΠΑΝΑΤΕ ΛΕΣ ΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ....ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΚΛΑΣΣΙΚΟΣ ΠΡΑΚΤΟΡΑΚΟΣ ΑΛΒΑΝΙΣ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΕΙ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΣΥΓΧΗΣΗ...ΚΛΑΣΣΙΚΑ ΤΟΥΡΚΟΑΛΒΑΝΙΚΑ ΚΟΛΠΑ ΤΗΣ ΔΕΚΑΡΑΣ

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΓΝΩΜΗ ΛΑΘΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΙΘΕΚΟΥΡΑ...ΑΠΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΣΤΑ ΦΟΡΟΥΜ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ ΑΛΒΑΝΟΣ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ ΣΤΑ ΓΚΡΙΚΛΙΣ ΩΣ ΜΠΙΘΕΚΟΥΡΑΣ ΚΑΙ ΛΕΕΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΕΣ ΑΗΔΙΕΣ ΝΟΜΙΖΑ ΟΤΙ ΗΤΑΝ Ο ΙΔΙΟΣ...ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΥΓΝΩΜΗ...ΒΛΑΚΕΙΑ ΕΓΡΑΨΑ

Ανώνυμος είπε...

Ο ΦΙΝΛΕΥ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΛΑΘΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΓΚΟΥΡΑ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΛΑΘΗ...ΕΙΧΕ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΜΙΑ ΤΑΣΗ ΝΑ ΤΑΥΤΙΖΕΙ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΞΑΠΛΩΝΕΙ ΤΗΝ ΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟ ΕΛΛΑΔΑ...ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΓΡΑΦΕ ΓΙΑ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΣΤΟΝ ... ΕΥΡΩΤΑ ΚΑΙ ''ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ[ ΕΝΩ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΗΤΑΝ ''ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ]...ΚΑΙ ΟΤΙ ΟΛΗ Η ΑΡΓΟΛΙΔΟΚΟΡΙΝΘΙΑ [ Η ΜΙΣΗ ΣΙΓΟΥΡΑ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΚΑΙ ΟΛΗ ΡΕ ΜΕΓΑΛΕ] ΚΑΤΟΙΚΕΙΤΕ ΑΠΟ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Η ...'''ΒΟΡΕΙΑ ΑΡΚΑΔΙΑ'' ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ Ο ΙΔΙΟΣ ΕΓΡΑΦΕ ΤΟΥΣ ΕΙΧΕ ΒΓΑΛΕΙ .. 200 ΚΑΙ ΒΑΛΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ...ΑΠΛΑ ΥΠΗΡΧΑΝΕ ΚΑΤΙ ΦΙΝΛΕΥ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΤΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΠΧ ΦΑΛΜΕΡΑΥΕΡ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΠΕΙ ΟΤΙ ΤΟ 1821 ΗΤΑΝ ΕΡΓΟ ΑΛΒΑΝΩΝ...ΑΥΤΑ ΓΙΑΤΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΗΜΕΡΑ ΥΠΗΡΧΑΝΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝΕ ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΙΔΕΟΛΗΨΙΕΣ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ [ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ] ΤΗΝ ΤΑΣΗ ΥΠΕΡΒΟΛΗΣ ΣΤΑ ΓΡΑΦΟΜΕΝΑ - ΙΔΕΟΛΗΨΙΕΣ.....
ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΟΛΗ ΣΟΥ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ...
ΠΟΛΥ ΔΙΑΦΩΤΙΣΤΙΚΗ

Unknown είπε...

1) Ο ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ ΗΤΑΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΟΣ.
2) ΠΟΙΟ ΑΡΒΑΝΙΤΙΚΟ ΓΚΙΑΚ ΚΑΙ ΤΡΙΧΕΣ ΚΑΤΣΑΡΕΣ. ΑΠΟ ΑΡΒΑΝΙΤΙΟ ΧΕΡΙ ΠΗΓΕ Ο ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ.
3) ΟΙ ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΒΛΑΧΟΙ
4) ΤΟΥΣ ΜΠΟΤΣΑΡΑΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΚΑΛΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΑΡΒΑΝΙΤΟΒΛΑΧΟΥΣ.
5) ΟΙ ΒΛΑΧΟΙ ΣΥΝΕΒΑΛΑΝ ΣΤΟ ΜΕΓΙΣΤΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.
6) Η ΖΩΣΙΜΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΦΥΠΝΙΣΕ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ
7) Η ΠΕΛΑΣΓΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΜΕΡΟΛΗΠΤΙΚΟ ΑΤΟΠΗΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΚΕΙΝΗΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ (ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΣΕ ΑΥΤΟ)
8) Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΝΔΟΕΥΡΩΠΑΙΚΗ CENTUM (ΘΑΛΑΣΣΙΝΗ) ΟΠΩΣ Η ΙΛΛΥΡΙΚΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ Η ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙ ΚΕΛΤΙΚΗ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ SATEM (ΒΟΥΝΙΣΙΑ) ΣΥΓΓΕΝΗΣ ΜΕ ΤΙΣ ΣΛΆΒΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΥΚΑΣΙΕΣ ΕΝΩ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΒΛΑΧΙΚΗ
9) ΥΠΗΡΧΑΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΛΒΑΝΟΛΟΓΟΙ ΟΠΩΣ Ο ΝΙΚΟΚΛΗΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΑΝΡΤΙΘΕΤΟΣ ΜΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΟ ΟΜΑΙΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΗ ΠΕΛΑΣΓΙΚΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ
10) ΟΙ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΕΙΧΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΑΠΟ ΑΝΕΚΑΘΕΝ
11) ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 1878
12) ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΑΛΒΑΝΙΑ ΤΟ ΕΔΩΣΑΝ ΟΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΡΩΜΑΙΚΗ ΑΛΒΑΝΟΥΠΟΛΗ. ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΣΩΝΥΜΙΟ ΑΛΛΑ ΣΕ ΤΟΠΟΛΟΓΙΚΟ.
ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ ΤΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΩ ΟΛΑ.
13) ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ.

Unknown είπε...

ΑΝΩΝΥΜΕ. Ο ΦΑΛΜΕΡΑΥΕΡ ΚΑΙΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ. ΑΥΤΟΣ Ο ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΣ ΙΣΤΟΡΙΟΔΙΦΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕ ΟΤΙ Η ΣΛΑΒΟΠΟΙΗΣΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΣΤΟ ΙΛΛΥΡΙΚΟ (ΕΝΝΟΟΥΣΕ ΤΗΝ ΑΚΛΒΑΝΙΑ ΚΥΡΙΩΣ) ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΕΝΤΟΠΙΖΟΝΤΑΙ 150 ΣΛΑΒΙΚΑ ΤΟΠΟΝΥΜΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΟΑ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΛΒΑΝΙΣΜΕΝΑ. ΠΧ Η ΚΟΡΥΤΣΑ ΤΟ ΤΕΠΕΛΕΝΙ ΚΤΛ ΕΙΝΑΙ ΣΛΑΒΙΚΑ ΤΟΠΟΝΥΜΙΑ. (ΕΧΩ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ)
Ο ΛΑΜΠΡΙΔΗΣ ΠΙΟΥ ΕΝΩ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟΥΣ ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ ΚΥΡΙΩΣ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ (ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΡΙΖΟΜΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΑΥΤΗ) ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΑΥΤΗ ΣΤΟ ΣΟΥΛΙΩΤΟΧΩΡΙ ΑΒΑΡΙΚΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΒΑΡΟΙ = ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΥΚΑΣΙΑ ΚΑΡΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΕΚΑΝΕ ΛΟΓΟ ΚΑΙ Ο ΠΟΥΚΕΒΙΛ.
Ο ΦΙΝΛΕΥ ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΚΡΔΟΣΚΟΠΣ ΑΓΓΛΟΣΑΞΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΗΘΕΛΕ ΗΤΑΝ ΧΩΡΑΦΙΑ ΣΤΟ ΤΑΤΟΙ (ΔΕΚΕΛΕΙΑ) ΚΑΙ ΝΑ ΙΔΡΥΣΕΙ ΣΤΟ ΤΟΤΕ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ. ΕΝΑ ΠΑΠΑΡΙ ΗΤΑΝΕ. ΝΑ ΤΟ ΠΩ ΛΙΑΝΑ.
ΣΤΟΝ ΦΙΝΛΕΥ ΣΤΗΡΙΖΟΝΙΑ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΛΗΔΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΛΑΓΝΟΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΕΣ-ΑΛΒΑΝΟΙ BLOGSPOT.
ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΥΛΛΟΤΑ ΜΠΛΓΟΚ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΠΑΡΩΔΙΑ ΤΟΥ ΣΥΓΧΩΡΕΜΕΝΟΥ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΛΗ ΔΙΚΗΓΟΡΙΣΚΟΥ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΚΟΛΛΙΑ. ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΚΥΡΙΩΣ ΠΗΓΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ Η ΟΤΙ ΞΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΥ ΑΛΒΑΝΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ.

Ανώνυμος είπε...

O φιλοαλβανισμος των ψευτοπροοδεττικων , φαινεται στους διαλογους του παρακατω σαιτ .


http://eranistis.net/wordpress/2013/04/03/%CE%BF%CE%B9-%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CE%B9-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CE%B5%CF%84%CF%89%CE%BD/


Δες τα σχολια που ανταλλαξαν με διαφορους διαφωνούντες , και τον τροπο με τον οποιο απευθυνονταν προς αυτους ειδικα από ένα σημειο και επειτα , και θα καταλάβεις πολλα .

Ηδη από το δευτερο σχολιο τιθοντε σοβαρα ερωτήματα περι των γραφομενων του αρθρου.

Λιγα παραδείγματα.

Δεν τους πειραξανε τα υπονοουμενα [ και χωρις πηγες ] περι '''μη ελληνικης Ηπειρου'' από αλλους σχολιαστες , αλλα τους πειραξε η ελληνικοτητα των σουλιωτων και η καταριψη μυθων του Φινλευ και της υποτιθεμενης '''αλβανικης''' φουστανελας.

Ενώ στα περι φουστανελας παραπεμπουν στον Πετροπουλο που βαφτιζει Αλβανο ακομα και τον Μακεδονα Καρατασο Τσαμη , παλι χωρις πηγες .

Ενώ πιαστηκανε να κανουν ''παραποιηση'' πηγων τοσο σε χωριο του Φινλευ οσο και στην αναφορα ενός χαρτη που υποτιθετε εβγαζε αλβανικη την Ηπειρο και τον οποιο υποτιθετε ειχανε εκδοσει οι ιδιες οι ελληνικες αρχες.

Απο προσβολες παλι ... απαιχτοι.

Αξιζει να διαβασει ο κάθε ενδιαφερόμενος , τα σχολια.

Ανώνυμος είπε...

Mερικες επισημανσεις στα οσα παρεθεσε ο Βασ Παπ.

10) ΟΙ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΕΙΧΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΑΠΟ ΑΝΕΚΑΘΕΝ

Αυτό ευκολα αποδυκνυεται από τον αυτοπροσδιορισμο των περισσοτερων stradioti Ελλήνων Αρβανιτων στη Βενετια και απο το ότι υπηρξανε απο τα ιδρυτικα μελη της εκει ''ελληνικης παροικιας'' παροτι ηδη υπηρχε στην ιδια πολη παροικια Αλβανων της Βορειας Αλβανιας.Και από πολλα λλα στοιχεια.Και από το ότι οι Κορωναιοι αρβανιτες αναφεροντε από πολλες ιταλικες πηγες ως ''Γραικ''

11) ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 1878
Υπηρχε αλλα εντελωσ εν υ[πνωση λογω θρησκευτικου κατακερματισμου και φυλετικών ακομα διαφορων [ γκεκηδες- τοσκηδες],
ηταν ουσιαστικα μαζεμα φυλων που ενωνονταν μονο για να κατεβουν για πλιατσικο στην Ελλαδα .

Γκεκηδες οπου ειδικα στο Κοσσοβο τα τραγουδια-μουσικη τους και οι ενδυμασίες των περισσοτερων ηταν τελειως τουρκικα παροτι η περιοχη τους απειχε εκατοντάδες χιλιόμετρα από τη Τουρκια , ενώ αρκετοι ηταν διγλωσσοι [ τουρκικα-αλβανικα ] συμφωνα με μαρτυριες Γερμανων της κατοχης.

Μιρδιτες καθολικοι της βορειου Αλβανιας

Νοτιως των Τιρανων ως και τα βορια του Αργυρόκαστρου και της Κορυτσας κατοικουν οι Σκιπεταροι Τοσκηδες οι οποιοι ηταν κυριως Μπεκτασηδες Μουσουλμάνοι.
Αλλα επηρεασμένοι από τον ελληνικο πολιτισμο από τα πολυ παλια χρονια αφου μουσικες και τραγουδια αλλα και οι ενδυμασίες τους μοιαζανε περισσοτερο με των Ελλήνων παρα με των Γκεκηδων .
Αυτό οφειλότανε στη γεωγραφικη περιοχη της Τοσκεριας μιας και εμεναν στην παλαι ποτε '''ΝΕΑ ΗΠΕΙΡΟ'' των Ρωμαιων η οποια ονομαστηκε ετσι από αυτους τοτε , γιατι ειχε , σε μεγαλο βαθμο πολιτισμικα και σε μικροτερο φυλετικα , εξελληνιστεί από τα αρχαια χρονια .

Λιαμπηδες από το Αργυροκαστρο νοτια ως την Βλορα [ Αυλωνα ] βορεια , οι οποιοι μεχρι και το 1821 αυτοπροσδιοριζονταν ως Αρμπανασοι και όχι ως Σκιπεταρ όπως Γκεκηδες και Τοσκηδες.
Δηλαδη οι διάφοροι αλβανόφωνοι δεν ειχανε καν κοινη ονομασια αυτοπροσδιορισμού μεχρι πολύ μεταγενέστερα.

Tσαμηδες της Θεσπρωτιας οπου ηταν κυριως μεικτης αλβανοελληνικης καταγωγης και διγλωσσοι [ αλβανικα- ελληνικα ] ως επι το πλειστον , συμφωνα με ελληνικες και ξενες μαρτυριες .
Εχθροι με ολους τους υπολοιπους Αλβανούς [ και ολους τους Ελληνες φυσικα ] χωρις διαμορφωμένη εθνικη συνειδηση ακομα και μετα τους βαλκανικούς πολεμους [αισθανονταν περισσοτερο ισλαμιστες και λιγοτερο Αλβανοι η Τουρκοι συμφωνα με πηγες της εποχης ].



ΑΝΩΝΥΜΕ. Ο ΦΑΛΜΕΡΑΥΕΡ ΚΑΙΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ. ΑΥΤΟΣ Ο ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΣ ΙΣΤΟΡΙΟΔΙΦΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕ ΟΤΙ Η ΣΛΑΒΟΠΟΙΗΣΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΣΤΟ ΙΛΛΥΡΙΚΟ (ΕΝΝΟΟΥΣΕ ΤΗΝ ΑΚΛΒΑΝΙΑ ΚΥΡΙΩΣ) ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΕΝΤΟΠΙΖΟΝΤΑΙ 150 ΣΛΑΒΙΚΑ ΤΟΠΟΝΥΜΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΟΑ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΛΒΑΝΙΣΜΕΝΑ. ΠΧ Η ΚΟΡΥΤΣΑ ΤΟ ΤΕΠΕΛΕΝΙ ΚΤΛ ΕΙΝΑΙ ΣΛΑΒΙΚΑ ΤΟΠΟΝΥΜΙΑ. (ΕΧΩ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ)

Ολη η Τοσκερια είναι διασπαρτη από πληθος σλαβκων τοπονυμιων - αρκετα περισσοτερα των Αλβανικων.
Εξαιρουντε οι περιοχες Βορειου Ηπειρου και Λαμπεριας [δηλαδή των βορειοηπειροτων και των Λιαμπηδων ] οπου εκει είναι ελαχιστα .



ΟΙ ΒΛΑΧΟΙ ΣΥΝΕΒΑΛΑΝ ΣΤΟ ΜΕΓΙΣΤΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.

Αυτό ισχυει σε μικρο βαθμο και αφορα κυριως ατομα στη καταγωγή ''αλβανοβλαχους''' και αρα ταυτισμένοι με τον Σκιπεταρισμο λογο καταγωγης η απλα ατοα που τα περνανε [αποδεδειγμένα] από το Ρουμανικο κρατος .Τέτοιοι υπήρχανε και στην Ελλαδα.Λιγοι αλλα κανανε μεγαλη ζημια στους ιδιους τους Βλαχους.
Οι υπολοιποι Βλαχοι τη νοτιου Ηπειρου και αρκετοι της Αλβανιας συνεχισανε την πατροπαραδοτη παραδοση και αγωνιστηκανε για την Αυτοομηση της Βορειου Ηπειρου με τους αμιγως ελληνοφωνους βορειοηπειρωτες το 1914 [ Βλεπε Βλαχοι της πολεως της Κορυτσας ,της Πρεμετης και της Μοσχοπολεως οπου καηκε από τους τουρκοαλβανους Σκιπεταρους το 1916 επειδή ειχε υψωσει τη σημαια της Αυτόνομης Βορειου Ηπειρου και όχι την Αλβανικη ]

Ανώνυμος είπε...

Βασ Παππας.
Ο Φαλμεραυερ εχει κανει αρκετα λαθη ακομα και στο αλβανικο θεμα .
Είναι σιγουρα μεγαλη αληθεια ότι η Αλβανια και ειδικα η Τοσκερια - νοτιως των Τιρανων περιοχη είναι γεματη από σλαβικα τοπονυμια πολύ περισσοτερα μαλιστα από τα αλβανικα .
Όμως ο Φαλμεραυερ ως , όχι και τοσο καλος γνωστης των γλωσσων των Βαλκανιων εχει ενταξει στα '''σλαβικα'' αυτά τοπονυμια ονόματα όπως ''Λειβαδια'' το οποιο όχι απλα δεν είναι σλαβικο αλλα είναι μαλιστα ως και σημερα ελληνοφωνο χωριο λιγο μετα τα σύνορα .

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΚΑΙ ΣΛΑΒΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ


https://athens.indymedia.org/post/254252/

ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ανώνυμος είπε...

ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
https://kars1918.wordpress.com/2016/03/13/ydra-arvanites-auguste-de-jassaud/
ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ [ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ] ΕΧΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΘΕΙ ΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΠΕΡΙ ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ ΚΑΙ ΑΡΒΑΝΙΤΩΝ ΟΣΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΓΙΑ ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΧΕΙΜΑΡΙΩΤΕΣ
ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΑΙΤ

https://chryssablog.wordpress.com/2013/07/03/%ce%bf-%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%ba%ce%bf%cf%84%cf%81%cf%8e%ce%bd%ce%b7%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf-%ce%bd%ce%b5%ce%bd%ce%ad%ce%ba%ce%bf%cf%82/#comment-195

ΟΠΟΥ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΥΤΑ ΑΠΑΝΤΑΤΑΙ ΚΑΙ Η ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΠΕΡΙ ΑΛΒΑΝΟΤΣΙΑΜΗΔΩΝ

ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ

Ανώνυμος είπε...

Ένα ακομα πολύ σημαντικο στοιχειο που δειχνει την ελληνικη εθνικη συνειδηση που οφείλεται στην ελληνικη τους καταγωγη.

οι Αλβανοι-Σκιπεταροι λενε και λεγανε - χαρακτηριζουν τα »ρωμεικα» ως »’γραικιστ»’
δηλαδή γραικικα ,
δηλαδη γλωσσα των Γραικων .
Δηλαδη ταυτιζαν αυτή τη γλωσσα με ένα άλλο εθνος ,
αυτό που την μιλουσε ,
δηλαδή το ελληνικο .
Το λεγανε γιατι οι ιδιοι δεν αισθανονταν [ γιατι δεν ηταν ] Γραικοι .

Αντίθετα οι αρβανιτες τα »ρωμεικα» τα λεγανε-χαρακτηριζανε ως »σκληριστ» δηλαδή '''σκληριτικα'''
Δεν δωσανε δηλαδή στη γλωσσα αυτή [τα γραικικα-ρωμεικα ] μια ονομασια που να προσδιοριζει ότι ειναι γλωσσα »’αλλοεθνων» όπως κανουνε ως σημερα οι Αλβανοι .
Γιατι δε θεωρούσανε ότι ηταν γλωσσα »αλλοεθνων»’ .
Όπως ακριβως εμεις ονομάζουμε τη βορεια ελληνικη διαλεκτος ως ''χωριατικα''' ακριβως γιατι δεν θεωρούμε ότι τη μιλανε αλλοεθνεις [ αλλιως θα τα λεγαμε σερβικα η γυφτικα που πραγματι είναι άλλες γλωσσες και μιλιουντε από ''αλλογενείς'' γι αυτό και τις ονομάσαμε ετσι ] .

Η ελληνικη τους εθνικη συνειδηση [ακριβως γιατι εχουν καταγωγή ελληνικη ] φαινεται και από το παρακατω διστοιχο....


ελεγε ένα παλιο ποιημα των περιχωρων αττικης.


τρε παπορε σκουαν ε βανε
νε Σταμπολ νε βεντ τανε

δηλαδή
- τρια παπόρια πανε και ερχοντε
στη Πολη στα δικα μας μερη

Αραγε για ποιο λογο οι
υποτιθέμενοι »’αλβανοι ορθοδοξοι»’ αποκαλουσαν την Πολη ως
»»βεντ τανε»» δηλαδή »»τοπο δικο μας»’;;;

Ηταν ποτε η Πολη …»αλβανικη»
Η μηπως …Ιλλυρικη'''’

Τιποτα από τα δυο .Ουτε κατοικούνταν ουτε καν διοικούνταν ποτε από Σκιπεταρους .

Ελληνικη και μονο ηταν για πολλες 100αδες χρονια πριν το 1955 οπου αφελληνιστηκε πλήρως .
Και την Πολη , ως »τοπος μας» την αποκαλουσαν ετσι από ολους τους λαους της περιοχης μονο οι Ελληνες .
Για αυτό την αποκαλουσαν ετσι και οι αρβανιτες .
Γιατι ηταν Ελληνες

Ανώνυμος είπε...

Μπουιοι Αρβανιτες απαντηση προ 500 ετων

https://www.youtube.com/watch?v=_jud5CNyYqE&t=75s

Ανώνυμος είπε...

https://neafiliaton.com/2016/01/30/%CE%BF%CE%B9-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%BA%CE%BB%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BC%CE%AC%CE%BD%CF%89%CE%BD-%CF%84%CF%83%CE%AC%CE%BC%CE%B7/

ΣΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΑΙΤ ΑΝΑΛΥΕΤΑΙ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΩΝ

Ανώνυμος είπε...

Η πλειοψηφεία των Αλβανών δεν φοράει φουστανέλα.
Αυτη φοριέτε κυρίως σε »’μέρος»’ της Λαμπεριας και λιγο στη Μαλακαστρα στα δυτικά.
Και νοτίως-περιξ του Μπερατίου και νότια της Αχριδας λίμνης στα ανατολικά .
Δεύτερον και σημαντικότερον , »κοστουμ κομπεταρ» [δηλαδη στα ελληνικά , »’εθνικό κοστούμι»’ ]
δεν ονομάζουν οι Αλβανοί τη φουστανέλα αλλά τη φορεσιά με το παντελόνι που φοράει η πλειοψηφεία των Αλβανών.
Κατι θα ξέρουν παραπάνω άρα οι ίδιοι που ονομάσανε έτσι αυτή την ενδυμασία και όχι την φουστανελα η οποία αλλωστε φοριέτε στο νότο δηλαδη στη περιοχη που γειτνιάζει με τους Έλληνες .

Αναφερθηκε παραπάνω..
»»’Ήταν φαρδιά και μαζεμένη στη μέση με πολλές πτυχές. Την έλεγαν ‘φουστάν’, ‘άιτα’ και ‘τόσκα’, ίσως επειδή την είχαν πάρει από τις φορεσιές των Αλβανών της Τοσκαρίας.» »»’
Μα ακριβώς επειδή αυτοί τη πήρανε απο τους Τόσκηδες την λέγανε »»Τοσκα»» και ακριβώς επειδη οι Τόσκηδες την πήρανε απά τους Ελληνες δεν την ονομάσανε »’κοστουμ κομπεταρ»’ όπως κάνανε με την φορεσιά με το παντελόνι γιατί ayth ηταν η »εθνική φορεσιά»» kai oxi fysika h foystanela.

Για να το αντιληφθούμε αυτο ας δούμε τον χάρτη του αλβανολόγου και αλβανόφιλου Σουφλαυ.
Aυτός προσπάθησε να προσδιορίσει [ σε κάποιο βαθμό τα κατάφερε ] τα όρια της »’Μεσαιωνικής Αλβανίας»» δηλαδη τις περιοχες οπου οι Αλβανοί πλειοψηφουσανε ετσι ωστε να μπορεί μια περιοχή στα δυτικά Βαλκάνια να ονομαστεί ως »’Αλβανία»»’.

http://arvanitis.eu/wp-content/uploads/2012/02/%CE%91%CE%9B%CE%92%CE%91%CE%9D%CE%99%CE%91-SUFFLAY.jpg

Ο χάρτης αυτός αποδεικνύει ότι η φουστανέλα σήμερα φοριετε ως επί το πλείστον σε περιοχές που βρίσκοτε ΕΚΤΟΣ [νότια ] της οριζόμενης ως »Μεσαιωνικης Αλβανίας» ,
δηλαδη στις περιοχες που τα χρόνια εκείνα ,
ειτε δεν κατοικουσανε καν Αλβανοι ,
είτε κατοικουσανε αλλά ήταν ολιγάριθμοι δηλαδή ήταν λιγότεροι των ντόπιων .
Δηλαδή στις περιόχες όπου συνέβη ως γνωστόν κατά τον Ύστερο Μεσαίωνα »κάθοδος» Αλβανοφώνων οι οποιοι υοθετήσανε [ και δώσανε ] πολλα στους πλυθησμούς που βρήκανε εκεί .

ector p είπε...

http://themelio-ekdoseis.gr/wp/shop/μικρή-ιστορική-βιβλιοθήκη/φαλμεράγιερ-τεχνάσματα-του-αντίπαλο/